Att ge feedback på någons bilder är svårt. Oerhört svårt. Ändå är det just denna feedback som får oss fotografer att utvecklas allra mest. Jag tycker personligen att feedback skall vara relativt uttömmande, väl balanserad och väldigt konkret. Jag upplever att det är svårt att få just bra bildkritik i dagens bildflöden. Vi jagar “likes” i social media och på sin höjd kan kommentarer som “snyggt!” eller “bra jobbat!” slinka med i kommentarsfälten från följare som verkligen orkar engagera sig. Det räcker inte. Inte som bildkritik om man vill utvecklas som fotograf i alla fall. Det är precis av den anledningen jag vill erbjuda andra fotografer min bildkritik på den här sidan.

Det kostar ingenting och är riktigt enkelt. Du laddar upp din bild och fyller i ett enkelt formulär här på sidan och jag kommer sedan så fort jag får tid att ge dig min feedback på din bild.

Jag har en strukturerad modell för att ge feedback. Den innehåller fem olika komponenter som jag själv tycker är relevanta. Alla dessa fem dimensioner kommer att vara adresserade i bildkritiken som jag ger.

photo2

A. Innehåll

Handlar om att reflektera och ge kommentarer kring bildens budskap. Ett budskap som kan träffa en betraktares hjärta och/eller hjärna, det intellektuella och/eller det känslomässiga.

B1. Komposition

Syftar till att se hur har kompositionen utnyttjats i bilden. Förstärker den bildens budskap eller motverkar den budskapet?

B2. Fototeknik

Fokusera på det rent tekniska. Dvs. hur har fotografen valt att exponera bilden, slutare vs. bländare vs ISO.

B3. Efterbehandling

Tar i tu med hur du som fotograf valt att efterbehandla din bild, alltifrån färgbalansering till retuschering.

C. Råd för utveckling

I alla bildkritik ger jag alltid ett par konkreta tips som jag tror kan hjälpa till i fortsatt utveckling.