Fotograf Jonas Tulldahl
Porträtt med ett respektive två ljus
Fotograferade Jacob och Linnea mot ren och enkel fond. Bilden på Jacob är tagen med endast ett ljus. Ett huvud använt till en Elinchrom Ranger RX, och på den monterade en 175 cm Rotalux. Softbox snett till höger om Jacob. Exponeringen 1/200 och f/8. För bilden på Linnea så har jag lagt till ett ljus för att få en ”high-light” i hennes hår. Exponering 1/125 och f/4.0   Vilken man gillar bäst av dessa två är så klart tycke och smak, vilken gillar du bäst?
Ta aldrig bilder i motljus!
Så sa man faktiskt en gång i tiden. En av de första sakerna man lärde blivande fotografer: ”Ta aldrig bilder i motljus”. Nu kanske det inte är så många som säger så, eller lever efter den devisen direkt. Nej, ibland kan faktiskt motljuset göra mycket av bilden. Som i denna, jag gillar verkligen stämningen i denna bild, det eftertänksamma, men jag gillar också den stämning som motljuset skapar, det drömska som passar bra i hop med bilden i övrigt. Så glöm den där gamla devisen tycker jag, om du nu inte redan gjort det, experimentera lite med motljus, det kan ge en skön känsla.
Enkelt porträtt
Ibland behöver ett porträtt inte vara så svårt. Inte så uppstyrt. Inte ens med ögonkontakt. Här är en bild på Hugo som för en stund stannar upp i trappan på väg upp till sitt rum. Naturligt ljus. Inga konstigheter samtidigt som jag tycker bilden säger någonting om Hugo i detta fall. Det är ju det som är så härligt med porträtt.
Gruppfoto med barn kan vara en utmaning ibland
Porträtt är en av de svåraste sakerna man kan ge sig in på när det gäller foto, menar jag. Det är riktigt svårt att få till ett bra porträtt, för att inte tala om när det är en grupp med människor som skall porträtteras. Om denna grupp sedan består av barn, ja få har du skaffat dig en utmaning som heter duga. Jag tror att det är viktigt att man reflekterar över att det faktiskt är barn vi pratar om, jag brukar inte försöka få dem att stå helt stilla eller helt perfekt, det bli ändå inte bra. Det skall vara lite liv och rörelse. Som denna plåtning från i somras, det blev många olika rutor och ganska mycket liv och rörelse i alla bilder, det är barn. 1/200|f/5.6|ISO 200|50 mm 1/200|f/5.6|ISO 200|50 mm< 1/200|f/5.6|ISO 200|50 mm 1/125|f/5.6|ISO 200|50 mm
Porträtt i all sin enkelhet – med naturligt ljus
Normalt sett så använder jag mig av mina elinchrom-blixtar vid porträttfotograferingar, det ger mig full kontroll över ljuset vilket alltid är trevligt. Men nackdelen är så klart att det ibland kan kännas lite omständligt att släpa runt en stor octabox, batteripaket och allt vad man behöver ha med. Då är det verkligen befriande att ibland bara använda sig av det befintliga ljuset. Faktum är att man kommer ganska långt med befintligt ljust och en reflexskärm som i detta fall; riktigt kul och befriande enkelt.  
Porträttfotografering till Hillevi Wahls bok
För en tid sedan fick jag förfrågan från Kalla Kulors förlag om jag kunde hjälpa till med porträttfotografering till Hillevi Wahls bok ”Extremt kul!”. Boken är en träningsbok som handlar specifikt om militärträning och i boken har Hillevi med intervjuer av ett antal kända tjejer som på något sätt har koppling till träningen. Mitt uppdrag var att ta porträtt på de personer som skulle vara med i boken, dvs Hillevi Wahl, Mari Jungstedt, Moa Herngren, Anna Laestadius Larsson, Maria Thomsen och Emma Hamberg. Alla fotografering skedde under en och samma dag, fast på tre olika platser. Alla bilder är tagna med Elinchrome blixtar, mitt ute i naturen, med en rejält stor softbox för att mjuka upp ljuset något. Porträttet på Hillevi användes också som författarporträtt i boken vilket så klart var mycket kul. Boken publicerades 2012, men det har inte blivit av att jag lagt upp bilderna här tidigare. [fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Mer om boken ”Extremt Kul!” kan du läsa här och vill du läsa mer om Hillevi Wahl så kan du göra det på hennes hemsida. Förlaget Kalla […]
Johannes Brost och Mona Seilitz
Tidigt i min fotografkarriär fick möjlighet att fotografera Johannes Brost och Mona Seilitz. Hade nästan glömt bort denna episod, men så hittade jag bilderna häromdagen och fick mig ett leende när jag tänkte tillbaka på detta. Det var runt 1991, jag är 20 år gammal. Jag gjorde lumpen, det minns jag tydligt. På den tiden bodde jag i Solna och jag minns att jag en kväll gick ned på den lokala puben med kameran i handen för att fotografera Johannes Brost som skulle uppträda där just den kvällen. Det fanns ingen speciell eftertanke, bara att jag ville titta på Johannes och tänkte på att passa på att ta några bilder. Det var en ganska tråkig lokal att fotografera i minns jag, fick inte till något spännande, men stannade i alla fall och lyssnade på Johannes. Men sedan, under föreställningen så kom en man fram till mig och presenterade sig som Johannes manager. Han frågade för vem jag fotograferade och jag svarade att jag ”frilansade”, ett vitt och brett svar som innehöll allting och ingenting. Han undrade då om jag var intresserad av en intervju med Johannes, om jag kom till hans uppträdande på Krönet onsdagen den nästkommande veckan så skulle […]
Alva
För ett par dagar sedan var vi och hälsade på goda vännerna Lars och Marie som precis fått en liten tjej, Alva. Alva är bara fem dagar gammal, men redan söt som få. Hon ställde upp på en fotosession, om än kort, precis som det brukar vara med barn. Ju mindre barn, ju kortare tid får man. Jag fotade Alva när hon låg i en stor säng med flödande dagsljus från ett stort fönster. [fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
Självporträtt
Ibland blir man tvungen att vända kameran mot sig själv, även som fotograf. En del fotografer tycker nog om det, jag hör nog inte till en av dem, likväl behöver man göra det. Detta hände häromdagen och resultatet kan ni se nedan. Ja, ja, lite gladare kanske man kunde se ut i alla fall.
Linnea och Jacob
Linnea och Jacob ville överraska sin mamma och pappa med en annorlunda julklapp, porträtt på dem själva. Ett par veckor innan jul träffades vi för att ta bilderna, jag blev så imponerad över hur duktiga de var framför kameran. Här är en del av bilderna som blev resultatet av fotograferingen. Julklappen blev enligt utsaga mycket uppskattad!
Porträtt på Veronica
Veronica jobbar som frilansande journalist och står just i begreppet att sätta upp en egen webbsida att presentera sig själv och sitt arbete på. Själv fick jag möjligheten att ta hennes porträtt som kommer att användas på webbsidan.
Porträtt av Lukas och Leon
Häromdagen hade jag förmånen att få fotografera Lukas och Leon, två härliga bröder. Det blev fotografering både i studio-setting och utomhus med hösten som fond.
Porträtt på Elsa
Hade förmånen att få fotografera härliga Elsa häromdagen, lillasyster till Malva som ni kanske sett bilder på tidigare här på siten. Elsa tröttnade ganska snabbt, var lagom road av hela tillställningen. Men så är det allt som oftast när man fotograferar barn, man får inte så mycket tid på sig. I Elsas fall så tror jag att det handlade om att hon gav fotografen knappa tre minuter att föreviga hennes härliga leende, ett par sköna bilder blev det i alla fall.
Perspektiv om porträtt
Ett av det allra vanligaste felen när man fotograferar barn – och vuxna också för den delen – är enligt min mening att alltid försöka få dem att le. Ibland kan det vara helt fantastiskt med ett leende på bild; men för mig handlar ett porträtt allra främst om att porträttera en människa, att reflektera en personlighet genom en bild. Det jag funnit är att i vissa fall skyler ett leende mer än vad det avslöjar, framför allt om det kommit på beställning. Min uppmaning till alla er som tycker om att fotografera porträtt, våga ta dem utan eller leende, ni kommer bli förvånade över hur pass starkt det kan vara.