Fotograf Jonas Tulldahl
USA | Monterey
I början av året, närmare bestämt i slutet av januari så åkte jag till USA för en veckas jobb. Spenderade en vecka i vackra västkuststaden Monterey. Fantastiskt fin stad, klassisk kuststad. Tack vare tidsskillnad var jag dessutom uppe otroligt tidigt, ett perfekt tillfälle att fånga lite härligt gryningsljus. Här är ett urval av bilder från den resan.
Saltis en söndag i januari
Packade kameraväskan och begav mig ut till Saltsjöbaden utanför Stockholm en söndag i januari. Vid den här tiden på året har man ju inte så mycket tid på sig, tiden mellan soluppgång och nedgång är relativt kort 🙂
Dansuppvisning
Fick möjlighet att fotografera lite dans under en uppvisning i Nacka Aula i helgen. Härligt. Ganska utmanande givet relativt lite ljus, bra tempo, mycket rörelse … men riktigt kul. Gör gärna om det. Här är det duktiga Astrid och Thor som dansar.
Snapseed vs Lightroom Mobile
Det finns onekligen rätt många mobila appar för redigering av bilder. Frågan är dock vilken av dem som är bäst. Jag har tidigare använt Camera+, vilket jag inte längre gör. De två mobilappar som jag använder allra mest just nu för redigering av bilder är Snapseed och Lightrooom Mobile. Båda två är riktigt bra och kompetenta appar med varsin tydlig fördel tycker: Välj Snapseed om du vill ha en riktigt kompetent app för snabb redigering av bilder på mobilen. Snapseeds stora fördel är att den är mycket snabbarbetad tycker jag. Så här kan det se ut när man redigerar en bild i Snapseed. Den andra appen som jag använder en del är Lightroom Mobile. Det är alltså den mobila versionen av Lightroom. Fördelen med just denna app är att den är ganska omfattande och ger dig många möjligheter till att redigera din bilder på. Den största fördelen är dock kanske arbetsflödet som du kan bygga upp kring Lightroom. Lightroom Mobile i mobilen synkar din bilder direkt och automatiskt till molnet. Sedan kan du komma åt dem via en webbläsare om du skulle vilja (något jag inte alltför ofta använder mig av). Bilderna synkas sedan direkt till desktop-versionen av Lightroom. Helt klart […]
Highway 1 – USA
I somras drog vi till USA. Hyrde bil i San Francisco, en Mustang Cab så klart, och tog den klassiska vägen Highway 1 från San Francisco ned till Los Angeles. En Mustang är en skön bil så klart, att köra nedcabbat är man ju inte så bortskämd med i Sverige, men på västkusten kom den faktiskt väl till pass mer än en gång. Dock ledde det till ett lite bekymmer, packningen. Bagageutrymmet är nämligen extremt litet. Det slutade med att jag ”endast” kunde få med mig min lilla FujiFilm kamera, Nikon fick alltså stanna hemma på denna resa. Saknade ibland utbudet av gluggar som jag har till min Nikon-kamera, men utöver det var jag supernöjd att i alla fall fick med mig en riktigt kompetent kamera på denna resa!  
Magiskt ljus
Ljus är fantastiskt tycker jag, fantastiskt på ett märkligt sätt. Mycket handlar om att som fotograf bli kompis med ljuset och förstå lite bättre hur att dra nytta av det på allra bästa sätt. Som tex att en solnedgång inte nödvändigtvis är det allra mest exalterande att fotografera utan att timmen efter en solnedgång kan slå allt. Och då menar jag verkligen allt.
En något förändrad gatubild
Grev Turegatan i Stockholm efter lite arbete i Photoshop. Lär ju inte klassificeras som dokumentärfoto i vart fall, men ibland är det kul att ändra gatubilden så att den passar ens syfte. Visar här även ursprungsbilden från gatan. Bilden på fågel tagen vid helt annat tillfälle och helt annan plats (ute i skärgården).
Den digitala evolutionen
Tusentals gånger har jag hört talats om den digitala revolutionen inom fotografi, tusentals gånger minst. Denna revolution som inleddes med att en tjugofemårig ingenjör på Kodak, Steven Sasson, tog fram världens första digitala kamera 1975. I kameran byttes filmrullen ut mot en sensor på hela 100×100 pixlar, eller 0,01 megapixlar uttryck med dagens mått. Kameran vägde 3,6 kilo, tog bara svart-vita bilder, lagrade bilderna på ett kasettband och varje exponering tog 36 sekunder. Ingen imponerande prestanda direkt, men likväl en milstolpe i utvecklingen av stillbildskameran. Kodak hade vid den tiden en dominerande position som leverantör av film, exempelvis stod Kodak bakom 9 av 10 filmrullar som såldes i USA vid den tiden. Troligen var det just denna dominans på filmmarknaden som gjorde att Kodak inte fullt ut ville inse konsekvenserna av den digital kamerans intåg. För Kodak, som genom Sasson faktiskt var först med att ta fram en digital kamera, var detta början på slutet. Runt år 2000 nådde globala filmförsäljningen sin topp och sedan gick det bara utför i takt med att digitala kameror tog över allt mer. Kodak som när det var som störst hade nästan hundrafemtio tusen anställda, tvingades den 19:e januari 2012 lämna in en så […]
Får det lov att vara en fototapet kanske?
Jag säljer mina arkivbilder genom bildbyrån Folio. Och det är på så sätt som mina bilder nu hamnat hos Scandiwall och finns tillgängliga som fototapet. Det är ju grymt kul!
Porträtt med ett respektive två ljus
Fotograferade Jacob och Linnea mot ren och enkel fond. Bilden på Jacob är tagen med endast ett ljus. Ett huvud använt till en Elinchrom Ranger RX, och på den monterade en 175 cm Rotalux. Softbox snett till höger om Jacob. Exponeringen 1/200 och f/8. För bilden på Linnea så har jag lagt till ett ljus för att få en ”high-light” i hennes hår. Exponering 1/125 och f/4.0   Vilken man gillar bäst av dessa två är så klart tycke och smak, vilken gillar du bäst?
Sommarminnen
Tre bilder från sommaren. Olika tillfällen. Samma sommar. Bilderna dessutom tagen med Fujifilm XPro-1 kameran som jag inte längre äger. Extra mycket minne alltså.
Bara lite lek
Ibland är det bra att bara leka loss lite. Utan vidare plan eller mening. Det är nyttigt och befriande på ett rätt skönt sett. Den här bilden är produkten av just en sådan övning.